Polkupyörän hoito ja puhdistus – näin pidät polkupyörästäsi parasta huolta


Huolto ja korjaus, Pyöräily by Ilari H., 18.3.2024
Polkupyörien säännöllinen puhdistaminen pitää kaksipyöräisen parhaassa mahdollisessa ajokunnossa, ja samalla parantaa polkypyörän toimivuutta ja suorituskykyä lenkkien aikana. 

Erityisesti maasto- ja gravelpyörien kohdalla polkupyörä kannattaa mahdollisuuksien mukaan puhdistaa ainakin pahimmasta liasta jokaisen lenkin jälkeen, ja huolellisemmalle puhdistukselle kannattaa varata aikaa säännöllisesti. 

Vaihe 1: Irtonaisen lian puhdistaminen veden avulla

Kun pyörä pestään, on helpointa käyttää esimerkiksi puutarhaletkua. Myös painepesurin varovainen käyttäminen on periaatteessa mahdollista, mutta letku on turvallisempi ja yleensä täysin riittävä vaihtoehto. Vedellä huuhdellaan pois irtonainen lika ja kura, mutta vettä ei kuitenkaan kannata suihkia pyörien keskiöihin tai vanteiden laakereihin, jotta ne eivät pääse ruostumaan.

Kun pestään sähköpyörää, kannattaa veden kanssa olla varovainen erityisesti moottorin ja akuston lähettyvillä. Myös akun liitokset ja kontaktipinnat kannattaa puhdistaa varovasti.

Vaihe 2: Pyörän pesu pesuaineella

Esipesun jälkeen polkypyörän runkoon, ohjaamoon, renkaisiin ja vanteisiin kannattaa ruiskuttaa polkypyörille tehtyä pesuainetta. Pesuaineet ovat pääsääntöisesti biohajoavia.

Pesuaineet on tarkoitettu pääsääntöisesti pyörän yleiseen pesemiseen, eivätkä ne ole varsinaisia rasvanpoistajia. Tiivistemuodossa myydyistä saippuoista voi kuitenkin tarvittaessa tehdä vahvan liuoksen, jolla voi poistaa pientä likaa myös ketjusta. Tiivisteet ovat varsin riittoisia, joten yhdellä pullolla pärjää aktiivisellakin pesulla varsin pitkälle, eikä pesuainetta tarvitse käyttää kovin paljoa kerralla.

Rungon pesemiseen kannattaa käyttää esimerkiksi pesusientä, joka avulla lian poistaminen on helpompaa, mutta runkoon ei tule naarmuja.

Tuotteita ei löytynyt.

Vaihe 3: Ketjun puhdistaminen eli rasvanpoisto

Rasvanpoistajaa lisätään pakkaan ja ketjua pyöritetään ympäri, jolloin rasvanpoistajaa pääsee myös ketjuun. Kun rasvanpoistaja on ehtinyt vaikuttaa muutaman minuutin ajan, hinkataan pakka ja ketju puhtaaksi rasvasta ja liasta joko tarkoitukseen suunnitellulla harjalla tai esimerkiksi vanhalla tiskiharjalla.

Sama käsittely kannattaa tehdä myös eturattaille ja takavaihtajan pienille rissapyörille, jotka ovat erityisen alttiita likaantumiselle. 

Tuotteita ei löytynyt. Mikäli ketju on erittäin likainen, voi apuna käyttää erillistä ketjupesuria, joka nopeuttaa pesuprosessia huomattavasti. Ketjupesurin avulla voi myös säästää pesuaineen määrässä ja harjojen kulutuksessa, eli pitkässä juoksussa laite maksaa ainakin osan hankintahinnastaan takaisin.

Tuotteita ei löytynyt. Rasvanpoiston jälkeen itse liuotin ja sen mukana irronnut lika ja rasva pestään pois ketjusta, eturattaasta, takapakasta ja vaihtajasta. Rasvanpoistajat eivät yleensä ole biohajoavia, joten pesuvesi tulee kerätä asianmukaisesti jäteveteen, eikä sitä tule päästää luontoon. Lopuksi osat vielä kuivataan.

Vaihe 4: Jarrujen puhdistus

Jarruista kuuluu usein ikävää ulinaa, ja usein se johtuu siitä, että jarrulevyt ovat päässeet likaantumaan. Samalla myös jarrujen teho heikkenee. Siksi myös ne tulee puhdistaa säännöllisesti.

Jarrujen puhdistusaineiden käyttäminen on helppoa. Liuotinta täytyy vain suihkuttaa jarrusatuloiden sisälle jarrulevyihin ja puhdistusliinaan, jonka jälkeen lika voidaan pyyhkiä pois rätin avulla. Samaa ainetta voi käyttää myös vannejarrujen pesemiseen. 

-15%
Muc-Off Disc Brake Cleaner 400ml
 
Lajit‪»Pyöräily‪»Työkalut & huolto‪»Puhdistusaineet‪»
Muc-Off Disc Brake Cleaner 400ml
Kampanjahinta 10,12 €
(8)
Heti saatavilla
-15%
Peaty's Disc Brake Cleaner 400ml
 
Lajit‪»Pyöräily‪»Työkalut & huolto‪»Puhdistusaineet‪»
Peaty's Disc Brake Cleaner 400ml
Kampanjahinta 14,37 €
Heti saatavilla

Vaihe 5: Ketjun öljyäminen 

Ketjun lubrikointiin kannattaa käyttää vahapohjaista lubrikanttia, sillä se kerää puoleensa vähemmän likaa. Lisäksi vahan päälle voi lisätä vesipesun jälkeen lisää vahaa, eikä liuottimien käyttäminen ole pakollista jokaisen pesun yhteydessä. 

Mikäli käytetään öljyä, niin vanha rasva tulee aina puhdistaa kokonaan pois ennen uuden lisäämistä, tai osiin kertyy helposti likaa. 

Lubrikanttia lisätään vain pieni tippa jokaiseen linkkiin, eikä rasvaa kannata yliannostella. Lubrikantin kannattaa antaa kuivaa ennen ajoa, ja ylimääräinen rasva kannattaa pyyhkiä pois.

Riittää että vahaa, öljyä tai muuta lubrikanttia lisätään ketjuun, eikä rasvaa tarvitse lisätä erikseen takapakkaan. Mikäli rasvan ei anna kuivua rauhassa, sitä päätyy kuitenkin helposti myös pakkaan, minkä vuoksi pakkaan päätyy lisää likaa. 


Vaihe 6: Kuivaus ja viimeistely

Lopuksi koko pyörä tulee vielä kuivata, mikäli sitä ei tehnyt jo aikaisemmassa vaiheessa. Kuivaamiseen sopii esimerkiksi mikrokuituliina. Erityisen tärkeää kuivaaminen on sähköpyörän akustolle ja moottorille.

Haluttaessa runkoon voi lisätä lopuksi suojaavaa lisäainetta, joka saa rungon näyttämään ulkoisesti tyylikkäältä ja kiiltävältä. Lisäksi käsittely saa rungon hylkimään likaa, eli viimeistely tekee tulevista pesukerroista helpompia.



Koko puhdistusprosessista saa hyvän kuvan katsomalla Muc-Offin tekemän opetusvideon:

How To Clean, Protect and Lube Your Bike

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Villavaatteen helpot hoito-ohjeet

Villa on ihanteellinen valinta aktiiviseen ulkoiluun, eikä sen hoitokaan nyt niin vaativaa ole. Kokeile vaikka! Villavaatteiden oikeaoppinen huolto on tärkeää, jotta ne säilyvät hyväkuntoisina ja mukavina käytössä pitkään. Ensimmäinen askel on aina tarkistaa vaatteen pe...

Fjällrävenin untuvatuotteiden hoito-opas

Fjällrävenin untuvatuotteet tunnetaan äärimmäisestä lämmöstä, keveydestä ja pakkautuvuudesta, jotka tekevät niistä luotettavan kumppanin kylmiin olosuhteisiin. Yhtä tärkeää on, että Fjällräven käyttää vain vastuullisesti tuotettua untuvaa. Tämä tarkoittaa, että kaikki untuva on j...

Fjällräven G-1000 -kankaan hoito

Fjällrävenin G-1000-kangas tunnetaan kestävyydestään ja monikäyttöisyydestään. Joskin: kuten kaikki kovassa käytössä olevat materiaalit, tämäkin huippumatsku hyötyy oikeasta hoidosta ja satunnaisista korjauksista. Tässä lyhyt opas, jonka avulla pidät G-1000-vaatteesi huippukunnos...