Hyviä unia riippumatossa – ohjeet riippumatossa majoittumiseen


Ulkoilu, Retkeily ja vaellus by Ilari H., 16.9.2024
Riippumatto on täydellinen kumppani ulkona vietettyihin öihin, olitpa sitten retkeilemässä metsässä, viettämässä viikonloppua mökillä tai vain rentoutumassa pihalla. Riippumatossa nukkuminen ei ole pelkästään mukavaa, vaan se tarjoaa monia hyötyjä verrattuna perinteiseen telttamajoitukseen. Tässä artikkelissa käydään läpi perustiedot riippumatoista, niiden käytöstä ja eduista, jotta seuraava yösi luonnossa olisi mahdollisimman miellyttävä.

Riippumaton edut majoitusvaihtoehtona

Mukavuus on aina pitkälti mieltymyskysymys, mutta monien mielestä ilmavasti riippumatossa makoilu voittaa makuupatjalla köllöttelyn. Riippumatosta voi tehdä entistä mukavamman, kun sen asettaa puiden väliin mahdollisimman mukavasti ja sopivalle kireydelle. Paremmassa makuuasennossa saa myös paremmat yöunet, ja jaksaa retkeillä paremmin.

Leirissä riippumatto toimii päivän aikana erinomaisen mukavana rentoutumis- ja istumapaikkana. Muutaman harjoittelukerran jälkeen riippumaton asentaminen puiden väliin on myös hyvin nopeaa, kuten on myös sen irrottaminen matkan jatkuessa.

Riippumatolla on muitakin etuja. Ilmassa roikkuva makuusija on luonnollisesti irti kylmästä ja mahdollisesti kosteasta maasta, ja lämpötilaa voi säädellä makuualustan tai riippumaton alle lämpöä lisäämään asennettavan underquiltin ja käyttäjän ympärille kietoutuvan peiton tai makuupussin avulla. Näin riippumatossa voi hyvin nukkua jopa neljänä vuodenaikana. Nukkumamukavuutta voi parantaa vielä entisestään ottamalla mukaan tyynyn.

Useissa riippumatkomalleissa on mukana hyttysverkko, joka takaa, että voit nauttia ulkoilmasta ilman häiriöitä. Hyttysverkko on erityisen tärkeä esimerkiksi hyttysten riivaamana kesäyönä Suomessa.

Riippumatot yms.
Lajit‪»Ulkoilu‪»
Riippumatot yms.
Katokset ja tarpit
Lajit‪»Vaellus‪»Teltat ja majoitteet‪»
Katokset ja tarpit
Hyttysverkot
Lajit‪»Ulkoilu‪»Hyttysverkot ja karkoitteet‪»
Hyttysverkot
Alushuovat
Lajit‪»Ulkoilu‪»Riippumatot yms.‪»Riippumatot‪»Tarvikkeet‪»
Alushuovat


Riippumaton asentaminen

Riippumaton pystytyksessä tärkeintä on löytää kaksi sopivaa tukipistettä, kuten puut, joiden välinen etäisyys on noin kolmesta viiteen metriä. Kun asennat riippumaton, varmista, että se roikkuu noin 30 asteen kulmassa vaakatasoon nähden. Liian tiukkaan viritetty riippumatto voi olla epämukava ja rasittaa tukipisteitä.

Kannattaa käyttää säädettäviä kiinnityshihnoja (ns. puunhalaaja / tree straps) tai köysiä, jotka on helppo kiristää tai löysätä tarpeen mukaan. Muista tarkistaa, että käyttämäsi puut ovat riittävän vahvoja kannattamaan painoasi ilman vaurioitumisriskiä. Jo matkan suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon riippumaton vaatimukset sopivista puista – esimerkiksi avotunturissa puurajan yläpuolella riippumatolle on hyvin vaikea löytää sopivaa paikkaa. Riippumatto saattaa myös olla hieman epämukava yösija kovassa myrskyssä tai tuulessa.
Mikäli on olemassa mahdollisuus yölliselle sateelle, kannattaa riippumaton päälle asentaa tarppi suojaamaan käyttäjää. Ideoita tarpin käyttöön

Riippumaton asentamisen vaiheet

  1. Löydä kaksi tukevaa puuta: Valitse kaksi noin 3-5 metrin päässä toisistaan olevaa tukevaa puuta tai muuta tukipistettä, joiden halkaisija on vähintään 15-20 cm. Näin varmistat, että puut kestävät painosi ja riippumattosi liikkeen.
  2. Asenna kiinnityshihnat: Kierrä leveät hihnat puiden ympärille noin 1,5-2 metrin korkeudelle maasta. Hihnat pitäisi kiertää puun ympäri niin, että ne ovat tiukasti paikallaan mutta eivät vahingoita puuta. Leveät hihnat ovat suositeltavampia kuin kapeat köydet, koska ne suojaavat puun kuorta paremmin.
  3. Kiinnitä riippumatto karabiineilla: Kun hihnat ovat paikallaan, kiinnitä riippumatto karabiineilla hihnoihin. Voit säätää riippumaton korkeutta ja kireyttä siirtämällä karabiineja eri kohtiin hihnoja.
  4. Säädä riippumaton kulma: Riippumatto kannattaa asentaa siten, että se muodostaa noin 30 asteen kulman vaakatasoon nähden. Tämä vähentää hihnoihin kohdistuvaa rasitusta ja tekee riippumatosta mukavamman maata.
  5. Testaa korkeutta: Istahda varovasti riippumattoon ja testaa sen korkeutta ja mukavuutta. Yleinen suositus on, että riippumaton pitäisi olla noin 30-50 cm korkeudella maasta. Näin siihen on helppo päästä, mutta se ei ole liian korkealla.
  6. Lisää tarppi ja hyttysverkko tarvittaessa: Jos sää näyttää epävakaalta tai alueella on paljon hyönteisiä, ripusta tarppi riippumaton yläpuolelle ja asenna hyttysverkko sen ympärille. Tarppi tulisi kiinnittää niin, että se ulottuu reilusti riippumaton yli, jolloin se suojaa sinua sateelta ja tuulelta.

Riippumattoretkeilijän pakkaus- ja ostoslista

Onnistuneelle riippumattoretkelle tarvitaan ainakin seuraavat varusteet, kun puhutaan nimenomaan riiippumatossa majoittumisen onnistumisesta.
  1. Itse riippumatto: Riippumattoa ostettaessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti sen painoon ja mitoitukseen. Varsinkin isompikokoisten käyttäjien kannattaa harkita myös kahden henkilön malleja, sillä ne ovat hieman tilavampia, mutta eivät kuitenkaan mahdottomasti painavampia. Kahden ihmisen riippumatossa oikeasti kahdestaan nukkuminen voi kuitenkin olla melko ahdasta, ja sen mukavuutta kannattaa kokeilla ensin kotipihassa – pääsääntöisesti on järkevää ottaa mukaan jokaiselle retkeilijälle oma riippumatto.
  2. Kiinnitysköydet: Kiinnitysköydet eivät yleensä kuulu mukaan riippumaton myyntipakkaukseen, vaan ne ostetaan erikseen. Periaatteessa kiinnitysköyden voi väkerrellä itse myös esimerkiksi vanhasta kiipeilyköydestä, mutta valmiit puunhalaajat ovat näppäriä.
  3. Alushuopa/Underquilt: Riippumaton alle asennettava undequilt eristää käyttäjän alapuolen kylmältä ilmalta varsinkin kylmällä kelillä. Underquiltin sijaan on mahdollista käyttää myös makuualustaa, mutta erillinen alushuopa on usein mukavampi vaihtoehto. Underquiltien valikoimaan voi tutustua täällä.
  4. Sade- ja pakkaussuoja: Optinaaliset sade- ja pakkaussuojat mahdollistavat koko riippumattokokonaisuuden suojaamisen leirissä sateelta. Pakatessa koko riippumattokokonaisuuden voi kääräistä kiinnitysköysineen yhteen pakettiin, jolloin sen asentaminen uudelleen on vielä nopeampaa.
  5. Tarppi ja hyttyssuoja: Osassa riippumatoista on integroitu hyttyssuoja, osaan sen voi ostaa erikseen. Myös tarppi tulee hankkia erikseen, ja sen asentamista kannattaa harjoitella jo ennen retkeä. Myynnissä on myös erilaisia paketteja, jotka sisältävät kaiken riippumatosta kiinnitysköysiin ja muihin tykötarpeisiin yhdessä myyntipakkauksessa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Kuorivaatteet – suojaa säältä ja hengittää

Yhteistyössä RABin kanssa Kuorivaatteet ovat ulkoilijan luottovarusteita, jotka tarjoavat suojaa sateelta ja tuulelta, säilyttäen samalla hengittävyyden aktiivisessa käytössä. Tässä artikkelissa käymme läpi kuori(takki)tyypit, saumaustekniikat sekä tärkeät tekniset ominaisuudet, ...

Garmin inReach Messenger Plus: pidetään yhteyttä - ihan missä vaan

Garmin InReach Messenger Plus – Yhteydet säilyy matkapuhelinverkon ulkopuolellakin Seikkailu luonnon keskellä tarjoaa ainutlaatuisia kokemuksia, mutta sen myötä tulee myös haasteita, kuten rajalliset viestintämahdollisuudet syrjäisillä alueilla. Garmin InReach Messenger Plu...

Grayl: monipuolinen vedenpuhdistaja

Graylin juomapullojen avulla luonnosta löytyvä vesi puhdistuu juomakelpoiseksi Graylin erikoisvalmisteiset juomapullot yhdistävät vedenpuhdistimen ja vesipullon yksiin kuoriin. Veden suodattaminen on hyvin tehokas tapa säästää painoa vaikkapa vaelluksilla, kun kaikkea juom...